Skip to content

Traagschuim

In 1966 werd traagschuim door de NASA ontwikkeld om tijdens de lancering van de Space Shuttle de enorme versnellingskrachten op te vangen door de krachten beter over het lichaam te verdelen. Men noemde het ‘temper foam’ omdat het zich vormt naar het lichaam door de lichaamswarmte. Uiteindelijk is het niet door de NASA gebruikt, maar vond wel zijn weg naar speciale medische toepassingen.

Traagschuim is een schuim van polyurethaan, net zoals polyetherschuim en koudschuim. Het bestaat uit holle cellen, die niet geheel afgesloten zijn, zodat de lucht in de cellen niet gecomprimeerd wordt als de cellen in elkaar gedrukt worden. Bij koude temperaturen is het materiaal stug. Het materiaal wordt zachter op die plaatsen waar het door de lichaamswarmte wordt verwarmd.

Het materiaal reageert op warmte en druk. Bij gebruik van het AM traagschuimkussen wordt door het gewicht van het hoofd en het verwarmen van het materiaal een gevoel van versmelting met het kussen ervaren. Dit is een heel bijzondere ervaring. Het materiaal biedt door de drukverminderende eigenschappen een prima ondersteuning en een zeer hoog slaapcomfort aan de gebruiker.

Links